HISTORIEN OM BRASIL KAFFE IMPORT
Kaffen alle ka' li' gennem mere end 60 år
Svend Mathiesen fik allerede fra de unge teenageår sans for kaffe og købmandskab, da han som bud hos den lokale købmand hentede sække med råkaffe på havnen. Op gennem årene skulle det vise sig, at gode forretningsevner og kærligheden til råvaren sammen skulle blive til et af Danmarks største kaffebrands.
1920-1959
Fra købmandsbud til kaffeeventyrer
Svend Mathiesen blev født i 1920 i Aalborg, hvor han voksede op som den yngste i en søskendeflok på tre. Allerede som ung skoledreng fik Svend sit første kendskab til kaffen som handelsvare, da han tog job som bud hos Købmand Bøgh på Hadsundvej. Her var en af hans faste opgaver at tage ned på havnen og hente de store sække råkaffe hjem til købmandsbutikken, når de kom ind med skibene.
Sådan gik de unge år, og selvom Svend Mathiesen efter sin skolegang blev ansat på den lokale cementfabrik, havde tiden i købmandsbutikken igangsat en spirende lyst til at prøve egne kræfter af som selvstændig erhvervsdrivende.
Derfor åbnede han snart sin første lille forretning i Aalborg, hvor han solgte kaffe og tobaksvarer – vel at mærke ved siden af sit arbejde på cementfabrikken. Heldigvis var han godt hjulpet på vej af sin ene søster, der til daglig havde ansvaret for at bestyre butikken.
Den lille forretning gik godt, og en årrække gik med stor travlhed og ny erfaring i bagagen som selvstændig.
1947
I 1947 måtte Svend Mathiesen desværre lukke butikken, da han af sit arbejde blev sendt til Brasilien. Her skulle han bidrage til opbygningen af en lokal cementfabrik, og skæbnen ville det, at han endte med at tilbringe mere end et årti af sit liv i det sydamerikanske. Gennem årene, og efterhånden som han blev mere bevandret i landet, blev særligt én ting dog klart for ham:
De dyre kaffepriser, som købmændene tog sig godt betalt for hjemme i Danmark, stemte langt fra overens med den enorme brasilianske produktion af råkaffe, der her blev solgt langt billigere.
Så da Svend Mathiesen i 1959 atter besluttede sig for at rejse hjem til Danmark med sin kone, Ellen, og deres tre børn, Karl, Karen og Kirsten, var det også med en spirende idé om et nyt kaffeeventyr i kufferten.
29. februar 1960
Brasil Kaffe Import slår butiksdørene op
Allerede året efter, den 29. februar 1960, slår Svend Mathiesen således dørene op til sin kaffeforretning Brasil Kaffe Import på Kastetvej i Aalborg. Dengang var det blot en lille kælderforretning, men fordi Svend Mathiesen havde etableret sin egen import af brasilianske råbønner, kunne han sænke prisen betydeligt og sælge sin kaffe til fornuftige priser.
Den etablerede købmandsstand i byen var oprørte.
På det tidspunkt var det nemlig ikke usædvanligt, at en købmand var i stand til at betale sin husleje - og endda mere til - alene med indtjeningen fra sit kaffesalg. Derfor var det heller ikke uden modstand, at Brasil Kaffe Import fik sin opstart, men det var netop på grund af købmændenes tårnhøje kaffepriser, at Svend Mathiesen øjnede et marked, der ville tilgodese den helt almindelige forbruger.
Og han havde set helt rigtigt.
Rygtet om den billigere og gode BKI-kaffe spredtes hurtigt, og snart stod folk i lange køer uden for den lille forretning for at forsyne hjemmenes kaffeborde.
Succesen var enorm, og i løbet af bare få år fandtes der landet over 35 kaffebutikker under navnet ’Brasil Kaffe Import’.
1960'erne
Nye tider og ny teknologi giver BKI vokseværk
Svend Mathiesen må siges at have været en driftig forretningsmand, der altid fulgte med tiden og greb mulighederne, når de bød sig. Sideløbende med etableringen af de mange kaffeforretninger, opstartede han også et postordresalg i 60’erne: En populær trend i tiden, hvorigennem han solgte BKI-kaffen direkte til de danske hjem.
På den måde kunne folk via kuponer i aviser og dagblade bestille deres kaffe til døren, frem for at bære den hjem fra byen. Karl, Svends søn, hjalp sin far ved at cykle på postkontoret på sin Long John cykel, og sende den nyristede kaffe afsted til de små hjem. Et så givtigt fritidsjob, at Karl snart meddelte sin mor, at han nu tjente sine egne penge, og hun derfor kunne give hans lommepenge til hans søskende i stedet.
Og sådan blev det.
Alt i alt gik det Brasil Kaffe Import godt, og salget steg støt. Så meget at Svend Mathiesens lille risteri i baggården af Kastetvej i Aalborg snart ikke længere kunne følge med.
1964
Da Aarhus havn i 1964 blev tildelt frihavnsstatus, øjnede Svend Mathisen straks en ny mulighed. Her kunne han importere sine brasilianske råbønner under fordelagtige forhold, og der gik derfor ikke længe før beslutningen var taget. Kafferisteriet blev flyttet fra Aalborg og til Højbjerg i Aarhus.
På det nye risteri investerede han i en dengang topmoderne maskine, der kunne riste hele 350 kilo råkaffe ad gangen. En enorm forbedring af produktiviteten sammenlignet med tidens almindelige og mindre ristemaskiner.
Herfra tog produktionen fart.
I samme periode får Svend Mathiesen den gode idé at vakuumere kaffen i lufttætte poser, og Brasil Kaffe Import bliver derfor det første kaffefirma i Danmark, der vakuum-emballerer sin kaffe. Et klogt valg, der gav det færdige produkt en meget længere holdbarhed og bevarede kaffens smag og kvalitet optimalt – ligesom det gjorde kaffen endnu mere attraktiv.
Sideløbende ophæves de sidste levn af restriktioner for salg af kaffe fra krigstiden, og Svend Mathiesen kunne derfor udvide sit forhandlernet og sin distribution betydeligt.
BKI havde med andre ord fået vokseværk.
1970-1980'erne
Verden bliver større og den store kaffekrig bryder ud
Hvor produktion, pakkeri og hovedkontor før havde været fordelt rundt omkring i landet, beslutter Svend Mathisen i 1972 at centralisere og samle Brasil Kaffe Import i Aarhus. På den adresse hvor BKI stadig ligger den dag i dag.
Samtidig udbryder en reel kaffekrig i Danmark. Pr. 1. januar 1973 træder Danmark ind i EF, og der åbnes derfor op for fri bevægelighed af varer sammen med en hård konkurrence fra de store kaffegiganter i Europa.
De danske kaffeproducenter får derfor travlt med at opruste og vinde markedsandele fra hinanden. Man må gøre noget for at hamle op med storproducenternes indtog, og Svend Mathiesen tager igen en modig beslutning: I 1973 lukker han samtlige Brasil Kaffe Import butikker.
BKI-kaffen skal nu sælges via 28 kørende salgsvogne til detail- og specialforretninger som bagere, mejerier og slagtere. På den måde kunne Svend Mathiesen nu sælge sin mærkevarekaffe via flere tusinde forhandlere landet over.
Samtidig sættes der hårdt ind på at ”irritere de store ved at være hurtigere, bedre og billigere", som det lød i BKI’s landsdækkende kampagner.
Til de store supermarkedskæder vil Svend Mathiesen dog ikke sælge sin luxus BKI-kaffe endnu. Han producerer i stedet en ny kaffe under navnet Torrado Kaffe, der hurtigt bliver en stor succes i den danske dagligvarehandel.
Med kombinationen af salg af mærkevarekaffen og Torrado-kaffen sikrer BKI sig gode markedsandele og vækst op gennem 70’erne.
I slut 80’erne vurderer man dog, at tiden nu er blevet moden til at introducere BKI-kaffen for grossisterne og dermed også for de store dagligvarekæder. Salgsvognene nedlægges efter knap 20 år på vejene, og den gode BKI-kaffe har siden været at finde på supermarkedshylderne landet over.
1990'erne til i dag
Meget mere end kaffe
I begyndelsen af 90’erne begyndte økologien så småt at gøre sit indtog på det danske marked, og selvom mange dengang trak på smilebåndet, introducerede BKI allerede i 1991 en af de første økologiske kaffevarianter i Danmark. Siden dengang er økologi blevet en vigtig prioritet i mange danskeres dagligdag, og i dag rister vi i BKI et væld af økologiske, bæredygtige og certificerede kaffevarianter.
I 1994 sættes der atter ind på at give BKI vokseværk, og der påbegyndes en omfattende opgradering af produktionsapparatet. Over de næste syv år investeres der knap 80 millioner kr. i at forvandle BKI til den højteknologiske og moderne kaffeproducent, vi er i dag. En af landets største kaffeleverandører inden for både detail, engros og food service.
I start 00’erne er det blevet tid til at stå på flere ben, og vi udvider BKI’s sortiment til at omfatte mere end kaffe. I de følgende år indhentes agenturer på højkvalitetsprodukter som f.eks. De Cecco Pasta og senere opkøbes det der i dag hedder TE & KAFFE specialisten: En af Danmarks største leverandører af kvalitets-te og delikatesser til specialhandlen.
Af samme årsag vælger vi i 2008 at skifte navn til BKI Foods, fordi vi i dag er en kvalitetsorienteret fødevarevirksomhed med fokus på velsmag og det gode håndværk. Kaffen er dog stadig vores primære produkt og hjertebarn, og gennem vores brede kaffesortiment er det fortsat vores fineste opgave at forsyne det kaffeglade Danmark med gode smagsoplevelser.
BKI Foods er den dag i dag stadig ejet af familien Mathiesen, der nu tæller 3. generation, og hver eneste kaffebønne er fortsat ristet og pakket i Aarhus.