”Hvad kan jeg spare ved at skifte til en kaffeløsning fra jer?”
Det spørgsmål får vi tit. Og vi forstår det godt! Men faktisk vil vi hellere anbefale jer at investere endnu mere i kaffen på arbejdspladsen, end I gør i dag.
Det er en klassiker.
Der skal spares i virksomheden. Et eller andet sted.
Eller måske udløber kontrakten på jeres nuværende kaffeløsning snart, og I overvejer, om ikke man kan få lidt ekstra ud af budgettet med den næste løsning?
For det er jo bare kaffe. Ikke sandt?
Derfor kan det være fristende at nedgradere til en billigere løsning, og på den måde spare på en lille ting, der reelt ikke indvirker på jeres personale og dagligdag, tænker du måske.
Problemet er bare, at det sjældent er tilfældet. Altså at kaffe bare er kaffe.
I hvert fald ikke, hvis man spørger medarbejderne på de danske arbejdspladser. Og det gør vi årligt i vores omfattende analyse ’Danskernes Kaffevaner på arbejdspladsen’, som BKI Professionel gennemfører i samarbejde med YouGov.
Og det var altså over goder som sundhedssikring, frokostordning og julegaver!
En indsigt der ifølge BKI Professionels kaffeekspert, Claus Ryberg, understreger, hvor vigtigt det er, at holde sig for øje, hvilken signalværdi man sender sine medarbejdere, kunder og samarbejdspartnere via kaffen. Både når man nedgraderer kvaliteten, men i langt højere grad - hvilken signalværdi du kan sende ved at lave en opgradering.
Også bare en lille en.
En lille forandring kan betyde alverden – især når det gælder kaffe!
”Kaffeordningen og den gode kop kaffe på arbejdspladsen betyder langt mere for os i hverdagen, end vi går og tror. For medarbejderne bliver kaffen faktisk et meget konkret parameter for, hvor meget ledelsen og virksomheden sætter pris på dig som medarbejder”, fortæller Claus Ryberg.
For vi vil ikke undvære vores kaffe, og er den god, føler vi os forkælet, forklarer han. Er det ikke tilfældet kan det hurtigt blive det store samtaleemne blandt de ansatte, og det kan føltes næsten nærigt, at man gennem en lang arbejdsdag skal tage til takke med middelmådig eller kedelig kaffe.
En iagttagelse, som Signe Bruskin, der har en ph.d. i organisationsforandringer, også bemærkede i sit forskningsprojekt af en større dansk virksomhed tilbage i 2016. En case hun beskriver i sin bog ”Mikroforandringer – Et medarbejderblik på organisationsforandringer” (2021).
I virksomheden hun undersøgte, blev den gode kaffe nemlig pludselig sparet væk. Fra den ene dag til den anden.
En såkaldt mikroforandring, der på organisatorisk niveau virkede som en lille og ubetydelig ændring, som hun skriver, men som for medarbejderne derimod føltes som en radikal forandring i deres hverdag.
Gennem interviews med de ansatte viste det sig, at kaffe-nedgraderingen blev opfattet som et symbol på noget meget negativt og langt større. Det skabte en følelse af, at man ikke blev værdsat som medarbejder, ligesom det for nogle ligefrem skabte bekymringer om alt fra nedskæringer til mulige fyringsrunder.
Et mønster som Claus Ryberg sagtens kan genkende, hvorfor han i sit arbejde med at rådgive virksomheder i kaffeløsninger, gerne anbefaler dem noget helt andet:
”Når vi nu ved, at kaffen har så stor betydning, fraråder jeg som oftest virksomheder at spare ret meget her – typisk er det alligevel kun håndører, der er at hente på den konto. I stedet anbefaler jeg dem hellere at se på kaffen som en investering i deres medarbejdere og at ’trade’ op, hvis de kan.”
For på kaffen er der ifølge Claus Ryberg meget medarbejdertilfredshed at hente - til en lille merpris.
Medarbejdertilfredshed behøver ikke at koste en formue
23% af medarbejderne i danske virksomheder svarer i vores undersøgelse, at kaffeordningen bidrager direkte til deres overordnede følelse af arbejdsglæde i hverdagen. 39% fortæller os, at kaffen er vigtig for hyggen sammen med kollegerne, og at den dermed understøtter det sociale miljø på arbejdspladsen.
Og for få penge, kan du gennem noget så ’simpelt’ som kaffen få endnu mere af det, siger Claus Ryberg.
”Med en god kaffeløsning kan du forkæle dine medarbejdere hver eneste dag og vise dem, at du sætter pris på dem. I en virksomhed med 200 ansatte, vil en årlig en investering på så lidt som ca. 200 kroner pr. medarbejder eksempelvis kunne finansiere et skift fra en traditionel kaffeløsning til en fuldautomatisk og topmoderne kaffemaskine. En maskine der kværner helbønner til hver enkelt kop, skummer frisk mælk og giver dine medarbejdere en masse lækre valgmuligheder”, siger Claus Ryberg.
En lille investering, der giver så meget igen.
Din firmakaffes vej fra bønne til kop - læs her
Fra kaffebærret bliver plukket, til det ender i din firmakaffekop, har det været på en lang og spændende rejse. Tag med på turen her.
Guide: Daglig og grundig rengøring af kaffemaskinen i virksomheden
Daglig rengøring og periodisk hovedrengøring af kaffemaskinen er helt afgørende for den gode kop kaffe. Bliv klogere på korrekt rengøring her.
Kaffeanmeldelse: BKI Paraíso Kaffe
Hvordan smager Paraíso kaffen? Og hvilke fordele er der for dig og farmene? Læs vores kaffesmagers og kaffekonsulents anmeldelse af BKI Paraíso Kaffe.
Har du brug for vejledning?
Kontakt os i dag
Om du allerede har svarene eller ønsker hjælp til at finde dem, så sidder vi klar til at tage en uforpligtende snak om jeres muligheder - og finde frem til den helt rigtige kaffeløsning for netop dig og dine kollegaer, kunder og samarbejdspartnere.
Ring til os på +45 86 29 22 99 eller udfyld formularen her, så vender vi tilbage hurtigst muligt.