Myten om kaffens oprindelse
Der findes mange fortællinger om kaffens oprindelse. Det siges blandt andet, at kaffen blev opdaget helt tilbage i det 6. århundrede. Gedehyrden Kaldi fra Yemen opdagede et træ, hvor bærrene havde en opkvikkende effekt, når hans geder tyggede dem.
Han tog bærrene med hjem til klosteret, hvor munkene fremstillede et afkog, som de indtog. De opdagede, at afkoget bevirkede, at de havde langt mere energi til alle deres gøremål.
Eneret på den værdifulde kaffe
De første beretninger om kaffe er fra omkring år 1450, hvor specielt de lærde havde fundet ud af, at kaffen kunne hjælpe dem med at holde sig vågne. Araberne var ene om at dyrke kaffe frem til 1700-tallet og udbredelsen af kaffe fulgte erobringen af Egypten og Mellemøsten. Araberne indså tidligt, at kaffe var en værdifuld plante og forbød udførsel af både planter og bønner.
Kaffe i Europa og Danmark
I 1615 blev de første sække med kaffe importeret til Venedig og i løbet af århundredet åbnedes kaffehuse rundt om i Europa. Både i de arbiske lande og i Tyrkiet var der åbnet kaffehuse, hvor de lærde mødtes og udvekslede nyheder og nu bredte denne skik sig til Europa. I dag er caféer for alle og meget udbredte i det europæiske bybillede.
Kaffe blev i løbet af 1700-tallet udbredt i Danmark. Det var det bedre borgerskab, som først tog kaffen til sig, og langsomt blev kaffen samlingspunktet i mange danske familier. Inden Anden verdenskrig var Danmark verdens mest kaffedrikkende nation. Under krigen faldt forbruget, da kaffen blev erstattet med produkter af Cikorierod. Men efter krigen, da der igen var kaffe på markedet, steg forbruget, og næsten alle danske familier fik en kaffemaskine. Vi er stadig blandt verdens mest kaffedrikkende nationer.
Kaffe som handelsvare i dag
Råvaren kaffe kan kun dyrkes i lande omkring Ækvator, og selvom der sker en langsom industrialisering, er en stor del af arbejdet med kaffe i dag stadig manuelt. Produktionen påvirkes af klimaet, og dårligt vejr kan resultere i et dårligt høstresultat. Eftersom der går 3-5 år, fra kaffen plantes til der kan høstes, tager omstilling i produktionen tid. Alt sammen faktorer som påvirker udbuddet af kaffe.
Det skønnes at ca. 30 millioner mennesker verden over lever af at producere og håndtere kaffe på den ene eller anden måde.
Kaffe er en råvare, som handles på børsen. Det internationale kaffemarked er domineret af sorterne Robusta og Arabica, som du kan læse mere om her. Arabicabønner handles på børsen i New York og Robusta på børsen i London.
Kaffepriserne er følsomme for spekulation, men først og fremmest sættes prisen af udbud og efterspørgsel. Da kaffen handles i dollars har dollarens kursudvikling også indflydelse på den endelige kaffepris hos os i Danmark. Målt i værdi er kaffe verdens anden stærkeste handelsvare efter olie.